Teneriffan viinit – aloittelijan opas


Lyhyt historia

Viinintuotantoa Teneriffalla on esiintynyt jo 1400-luvulta lähtien, espanjalaisten istutettua ensimmäiset viinirypäleet saarelle. Monet Teneriffan rypälelajikkeet ovat nykyään täysin ainutlaatuisia maailmassa, 1800-luvulla Euroopassa viinitarhoja tuhonneen viinikirvan eli phylloxeran ansiosta.

Malvasía-rypäleistä valmistetut viinit olivat hyvin suosittuja Euroopassa 1500- ja 1600-luvuilla. Englanti oli niiden tärkein tuontimaa, ja niinpä sen aikakauden kirjallisissa teksteissä onkin lukuisia viittauksia Kanariansaarten viineihin. Shakespearen tiedetään olleen fani ja hän ylisti Teneriffan viinejä useissa näytelmissään.

Katolinen kirkko osaltaan edisti viinien leviämistä ympäri maailmaa. Jopa Ruotsi-Suomen hovissa kuninkaat ja kuningattaret saattoivat nauttia silloin tällöin “kupillisen kanarialaista”, kuten Shakespearella oli tapana kyseistä juomaa kutsua.

Teneriffalaiset viinit tänään

Manner-Espanjassa viininkorjuu tapahtuu nykyisin pääasiassa koneellisesti. Korkeuseroista johtuen se täytyy kuitenkin tehdä Teneriffalla edelleen käsin. Tämän vuoksi paikalliset viinit ovat yleensä kalliimpia kuin mantereella tuodut.

Valikoima ei taatusti tuota pettymystä suurimmallekaan viinin ystävälle – tänään saarella valmistetaan monia erilaisia laadukkaita viinejä. Lajikkeista tunnetuin on todennäköisesti juuri edellä mainittu Malvasía, joka on myös yksi Teneriffan vanhimmista rypäleistä. Perinteisesti siitä valmistetut viinit ovat olleet makeita, mutta nykyään on saatavilla myös kuivia tai puolikuivia versioita. Sen pirteä ja aromaattinen maku sopii erinomaisesti juuston kumppaniksi, mutta menee hyvin myös makeiden jälkiruokien kanssa. Malvasía-rypäleet ovat pääasiassa valkoisia, mutta punaisiakin lajikkeita on olemassa.

Teneriffa on erinomainen kohde viinien ystävälle

Listán Blanco on kuiva valkoviini, joka on valmistettu Palomino-rypälelajikkeesta. Sen hedelmäiset aromit ovat täydellinen kumppani ostereille ja grillatulle kalalle.

Teneriffan todennäköisesti suosituinta punaista viinirypälettä, Listán Negroa, on kasvatettu saarella vuosisatojen ajan. Alun perin Espanjasta tulevaa rypälettä tapaa mantereella nykyään hyvin harvoin, minkä takia jokaisen viiniä rakastavan kävijän tulisi ehdottomasti maistaa sitä vierailun aikana. Viinin ainutlaatuinen maku juontaa saaren vulkaanisesta maaperästä, ja se sopii erittäin hyvin paellan, juustojen ja grillatun lihan seuraksi.

Portugalista tuleva Negramoll, joka tunnetaan myös nimellä Tinta Negra, on toinen punainen lajike, joka on menestynyt Kanariansaarilla vuosisatojen ajan. Siitä valmistetut viinit tunnetaan niiden melko korkeasta happamuudesta ja hieman metallisesta mausta, vaikka epämiellyttäviä ne eivät missään tapauksessa ole. Negramollia ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata jättää maistamatta, sillä monet saaren viinitiloista tuottavat siitä nykyään erinomaisia viinejä, varsinkin sekoittamalla sitä muiden rypälelajikkeiden, kuten Listán Negron, kanssa.

Punaisia viinirypäleitä Teneriffalla

Viinialueet

Saaren viinitarhat voidaan jakaa viiteen alueeseen: Valle de la Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Abona, Tacoronte-Acentejo ja Valle de Güímar. Tärkeimmät alueet sijaitsevat Pohjois-Teneriffalla. Useat niistä sivuavat Teide-vuorta, ja monet viinitarhat sijaitsevat vuoren alarinteessä. Vulkaaninen maaperä, jolle viinirypäleet istutetaan, antaa paikallisille viineille oman erityispiirteensä.

Viinitarhat ovat Teneriffalla tuttu näky

Viinitilat

Viininmaistelu on mahdollista monilla paikallisilla viinitiloilla. Yleensä tarjolla on lisäksi lounas tai erilaisia pieniä naposteltavia.

Bodegas Monje

Perheomisteinen viinitila, joka sijaitsee saaren pohjoisosassa El Sauzalissa. Monjen perhe taitaa viininvalmistuksen salat, sillä se viljelee viinirypäleitä jo viidennessä sukupolvessa. Tila on erikoistunut punaviineihin erityisesti Listán Negro- ja Negramoll-viinirypäleistä.

Voit vierailla Bodegas Monjessa osana pohjoisen viinivaellustamme joka tiistai ja perjantai.

Bodegas Monjen viinitilalla voit nauttia herkullisen lounaan viininmaistelun yhteydessä

Bodega Reveron

Viinitarha sijaitsee Vilaflorissa, Etelä-Teneriffalla, 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Tilalla valmistetaan sekä puna- että valkoviinejä, joista merkittävimpiä lajikkeita ovat Listán Blanco (valkoviini) ja Listán Negro, Tempranillo ja Cabernet Sauvignon (punaviinit). Opastettuun kierrokseen viinitarhassa kuuluu viinin ja kotitekoisten tapasten maistelu.

Casa Del Vino

Kauniissa, maalaistyylisessä talossa sijaitseva viinimuseo El Sauzalissa tarjoaa tilaisuuden tutustua viininvalmistuksen historiaan saarella. Päivittäin järjestettävä viininmaistelu on edullinen, ja tarjolla oleva valikoima muuttuu yleensä viikoittain. Ravintolan terassilta avautuu upeat panoraamanäkymät, ja sinne kannattaakin pysähtyä tapaksille tai vaikka illalliselle.


No Comments

Leave a Reply: