Patikointia guanchien jalanjäljissä


Keitä olivat guanchet?

Guanchet olivat Kanariansaarten ensimmäisiä asukkaita. He olivat ryhmä vaaleaihoisia ihmisiä, jotka todennäköisesti saapuivat Kanariansaarille meriteitse Pohjois-Afrikasta kauan ennen kastilialaisten valloittajien rantautumista. Historiantutkijoiden mukaan guanchet olivat todennäköisesti läheistä sukua Pohjois-Afrikkaa vuosituhansia asuttaneille berberiläisille heimoille.

Guanchet elivät hyvin yksinkertaisesti. He asuivat pääasiassa luolissa tai vaatimattomissa majoissa. Elantonsa he saivat karjanhoidosta, metsästyksestä ja jossain määrin maanviljelyksestä. He myös valmistivat keramiikkaa ja harjoittivat muumiointia käyttäen palsamointitekniikoita, jotka olivat hyvin samankaltaisia muinaisten egyptiläisten käyttämien tekniikoiden kanssa.

Mitä heille tapahtui?

1400-luvulla kastilialaiset valloittivat Teneriffan yhdessä muiden Kanariansaarten kanssa. Guanchet pitivät rohkeasti puoliaan, mutta yksi kerrallaan saarten vastarinta mureni. Kolonisaation jälkeen guanchet katosivat vähitellen. Monet menehtyivät erilaisiin uusiin tauteihin, joita Manner-Euroopasta tulleet vierailijat toivat mukanaan. Jotkut lähetettiin Espanjaan orjiksi ja loput omaksuivat vähitellen uusien hallitsijoiden elämäntavan ja sekoittuivat espanjalaiseen väestöön.

Vaikka guanche-kulttuuri ja kieli katosivat nopeasti, on niistä nykyään vielä merkkejä jäljellä. Itse asiassa monet tunnetut paikannimet, kuten Teide, Tacoronte, Adeje ja Orotava ovat guanchelaista alkuperää. Saarelta löytyy myös useita kalliomaalauksia ja kaiverruksia, joiden uskotaan olevan guanchien käsialaa.

Rakensivatko guanchet Teneriffan pyramidit?

Tiesitkö, että Teneriffalla on pyramideja? Mysteeriset pyramidit sijaitsevat Güímarin alueella Teneriffan itäosassa. Niiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta yhden teorian mukaan ne voivat olla guanchien rakentamia. Tutkijoiden mukaan antiikin Berberiheimot olivat hyvin perillä pyramidien rakentamisesta, joten on hyvin mahdollista että guanchet olisivat pystyneet samaan.

pyramidi teneriffalla
Pyramidien alkuperä on suuri arvoitus

Vaella guanchien jalanjäljissä

Nykyään Teneriffalla kävijä voit kokea guanchien historiaa ensi kädessä vaeltamalla tai patikoimalla pitkin muinaisia guanchien rakentamia polkuja eri puolilla saarta.

Anaga

Anagan vuoristo tarjosi guancheille erinomaiset puitteet. Vuorten syvät luolat tarjosivat suojaa sääelementeiltä kun taas karja laidunsi niiden alla sijaitsevissa rehevissä laaksoissa. Guanchet olivat puolittain nomadisia ja liikuttivat karjaansa aina sinne missä niille riitti ravintoa, luoden lukuisia polkuja, jotka tänään muodostavat verkoston erinomaisia vaellusreittejä alueen ympärillä.

Näe miten guanchet asuivat seuraamalla muinaista vaellusreittiä, joka alkaa Cruz del Carmenistä ja vie sinut Chinamadan kylään, jonka asukkaat elävät edelleen vuorten sisään rakennetuissa luolataloissa. Voit tutustua reittiin osana Xwanderin Anaga-vaellusta.

Anagan vuoristo tarjoaa paljon luonnonkauniita vaellusreittejä
Anagan vuoristo tarjoaa paljon luonnonkauniita vaellusreittejä

La Orotava

La Orotan laakson hedelmällinen maa ja runsas puhdas vesi oli guancheille erittäin arvokasta. Tuohon aikaan Teneriffa oli jaettu yhdeksään pienempään valtakuntaan, joita jokaista hallitsi paikallinen kuningas. Saaren ylin hallitsija, ”kuningasten kuningas”, asui La Orotavassa. Kuninkaiden kokouspaikka oli Taoro, paikalla jossa nykyään sijaitsee viehättävä Taoron puisto.

Myös Guanche-tieksi kutsuttu fantastinen vaellusreitti tukee tätä historiallista seikkaa. Tämä 15 km:n pituinen vaellus sopii ehkä paremmin kokeneemmille vaeltajille, mutta maisemat ovat ehdottomasti sen arvoisia. La Calderasta alkava reitti kulkee koskemattomien maisemien ja vihreiden mäntymetsien läpi, johtaen Aguamansan kylään ja takaisin La Calderaan. Voit lukea siitä lisää täältä.

La Orotavan kaunis kaupunki
Puutarhoja La Orotavassa

Teide

Sitten on tietenkin tulivuori Teide, jolla oli valtava rooli muinaisessa guanche-mytologiassa. Guanchet pitivät Teideä pyhänä vuorena; sen merkitys oli heille hyvin paljon samanlainen kuin Olympus-vuorella antiikin kreikkalaisille. Guanche-legendan mukaan itse paholainen oli jäänyt loukkuun Teiden sisälle, ja heillä oli tapana polttaa kokkoja, jotta se pysyisi loitolla. He tekivät myös esineitä, kuten keramiikkaa, mahdollisesti tälle lahjoituksena.

Santa Cruzin luonto- ja ihmismuseossa on pysyvä näyttely, jossa voi nähdä esimerkkejä guanche-muumioista sekä keramiikkaa ja muita historiallisia esineitä. Ja mikään matka Teneriffalle ei tietenkään ole täydellinen ilman vierailua Teidelle! Jos haluat liittyä meidän seuraamme, tarjoamme vaelluksen Teiden kansallispuistossa tai sen laelle nousun köysiradalla joka tiistai.

Vaeltaja Teiden kansallispuistossa
Vaellus Teiden kansallispuistossa on ainutkertainen kokemus

No Comments

Leave a Reply: